Το 1ο 3/θ Ειδικό Νηπιαγωγείο Πάτρας, ιδρύθηκε το 1989, επτά χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση της λειτουργίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα, των Ειδικών Νηπιαγωγείων το 1982. Ήταν το πρώτο Ειδικό Νηπιαγωγείο που ιδρύθηκε στην πόλη με την επωνυμία «Ειδικό Νηπιαγωγείο Πατρών» (ΦΕΚ ίδρυσης: 198/Α/08-09-1989). Αρχικά στεγαζόταν σε έναν μικρό ισόγειο ενοικιαζόμενο χώρο έως το 2001 όπου μεταστεγάστηκε στο χώρο που λειτουργεί μέχρι σήμερα στην οδό Ιππολύτης 8 στην Πάτρα, σε κτίριο που κατασκευάστηκε εξ αρχής για να στεγάσει Ειδικό Σχολείο και πληροί όλες τις προδιαγραφές. Συστεγαζόμαστε με το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πάτρας, ενώ στο παρελθόν στο ίδιο κτίριο είχαν λειτουργήσει το ΚΔΑΥ Αχαΐας και το ΕΕΕΕΚ Πάτρας.

Αρχικά το Νηπιαγωγείο δεν λειτουργούσε με εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς όποιος εκπαιδευτικός προσχολικής αγωγής επιθυμούσε, μπορούσε να δηλώσει την τοποθέτησή του σε αυτή τη σχολική μονάδα. Από το 1997 λειτουργεί με εξειδικευμένο προσωπικό με σπουδές στην Ειδική Αγωγή και τα τελευταία 10 χρόνια, το στελεχώνουν επίσης μέλη Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού και Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (Ψυχολόγοι, Λογοθεραπευτές, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Εργοθεραπευτές, Φυσιοθεραπευτές).

Το Νηπιαγωγείο είναι επίσης Πλαίσιο Πρακτικής Άσκησης σπουδαστών Λογοθεραπείας και Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙ Πάτρας, καθώς και φοιτητών Μεταπτυχιακών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής.