logo

Together we learn, act, change! 

Όλοι μαζί μαθαίνουμε, ενεργούμε, αλλάζουμε!

2023-2-RO01-KA210-SCH-000178517

 

 Στο σχολείο μας υλοποιείται το συγκεκριμμένο πρόγραμμα κατά τα σχολικά έτη 2024-2026 και συμμετέχουσες χώρες τις: Ελλάδα, Ρουμανία,Πορτογαλία και Βουλγαρία

 

 

 Στα πλαίσια της Επιμορφωτικής ημερίδας της Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου ΕΑΕ, κας Ασημακοπούλου Σοφίας, στις 18 Ιουνίου 2025 με θέμα "Καλές Πρακτικές στην Ειδική Αγωγή", παρουσιάστηκε το συγκεκριμένο έργο, ως μέρος της ενημέρωσης και της διάχυσής των αποτελεσμάτων του.

 

aaa 20

 

Η παρουσίαση του προγράμματος ΕΔΩ

 

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύουμε να βελτιώσουμε τις δεξιότητες των εκπαιδευτικών σχετικά με τη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης για ένα βιώσιμο περιβάλλον και να αναπτύξουν διδακτικές στρατηγικές σχετικά με την οικολογική εκπαίδευση, να αυξηθεί ο βαθμός κοινωνικής ένταξης των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και να αναπτυχθεί υπεύθυνη οικολογική συμπεριφορά μεταξύ παιδιών από τα συνεργαζόμενα νηπιαγωγεία με τη συμμετοχή σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος. Το έργο υλοποιείται μέσω μαθησιακών δραστηριοτήτων που στοχεύουν στο διδακτικό προσωπικό από τους συνεργαζόμενους οργανισμούς σχετικά με στρατηγικές διδασκαλίας γνώσεων για το βιώσιμο περιβάλλον, για τον προσανατολισμό της συμπεριφοράς των παιδιών προς την αλλαγή και δράση, αλλά και μέσα από δραστηριότητες σε τοπικό επίπεδο, τόσο θεωρητικές αλλά κυρίως πρακτικές, που θα συνδυάζουν τις τυπικές δραστηριότητες με τις άτυπες εντός και εκτός σχολείου. Τα παραγόμενα προϊόντα από το πρόγραμμα θα είναι: το τελικό βιβλίο "Παραδείγματα καλής πρακτικής του έργου -"Μαζί για τη ΦΥΣΗ!", 4 επιμορφωτικές συναντήσεις εκπαιδευτικών από τα συνεργαζόμενα σχολεία, ένα λεξικό περιβαλλοντικών όρων, ένα εκπαιδευτικό μάθημα, υλικά για τη διάδοση του έργου, ιστότοπος/ιστολόγιο έργου, λογότυπο έργου, πόροι για εκπαιδευτικούς και παιδιά για τη βελτίωση δεξιοτήτων, εκμάθηση αστικών οικολογικών συμπεριφορών για παιδιά,υπεύθυνη στάση των παιδιών απέναντι στο περιβάλλον, συνεργασία και κοινωνική ανεκτικότητα. Λόγω του ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα εγκρίθηκε στην αρχή του 2024 και ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2024, δεν έγιναν πολλές δραστηριότητες διότι το πλάνο του εκτείνεται μέχρι τον Φεβρουάριο του 2026. Κατά την παρούσα περίοδο, έγιναν κάποιες διαδικτυακές τηλεδιασκέψεις γνωριμίας, μια πρώτη συνάντηση στο Νηπιαγωγείο της Ρουμανίας και εκτελέστηκαν μερικές πρώτες δραστηριότητες σχετικές με το πρώτο αντικείμενο της διαφύλαξης των πηγών του περιβάλλοντος.

 

 Η πρώτη δια ζώσης συνάντηση του προγράμματος έγινε το Μάιο του 2024 στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Εκεί, οι δύο συμμετέχοντες Οργανισμοί υποδέχτηκαν τους εταίρους από την Ελλάδα και την Πορτογαλία και είχαν εποικοδομητικές συναντήσεις και επισκέψεις σε σχολέια της πόλης. Οι περισσότερες δραστηριότητες έγιναν στο συμμετέχον Νηπιαγωγείο όπου παρευρεθήκαμε σε μια εντυπωσιακή υποδοχή και όλη την εβδομάδα συμμετείχαμε σε ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, την ανακύκλωση των υλικών αλλά και δραστηριοτήτων STEM. Η συνάντηση αυτή πήρε μαγάλη δημοσιότητα και μάλιστα καλύφθηκε και προβλήθηκε από μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι του Βουκουρεστίου.

1   2

 

3   4

 

5   6

 

7   8

 

Η δεύτερη συνάντηση του προγράμματος έγινε τον Οκτώβριο του 2024 στο Shumen της Βουλγαρίας. Από το σχολείο μας συμμετείχαν δύο Νηπιαγωγοί οι οποίες παρακολούθησαν τις εβδομαδιαίες δραστηριότητες. Στη συνάντηση αυτή δόθηκε έμφαση στη σημασία του δάσους ως πηγής ζωής και ευεξίας. Οι δραστηριότητες ήταν αντίστοιχες του θέματος και έγιναν με τη μορφή κατασκευών μέσα στο σχολείο αλλά και υπαίθριων δραστηριοτήτων στα κοντινά δάση. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας έμειναν ενθουσιαμένες με την πληθώρα των δραστηριοτήτων τιες οποίες θα εφαρμόσουν και εδώ στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.

 2   1

 

3   4

 

5   6

7

 

Η τρίτη συνάντηση του προγράμματος έγινε τον Μάιο του 2025 στο Alpendorata e Matos της Πορτογαλίας. Από το σχολείο μας συμμετείχαν μια Νηπιαγωγός και η νοσηλεύτρια, οι οποίες παρακολούθησαν τις εβδομαδιαίες δραστηριότητες που περιγράφονται παρακάτω. Στη συνάντηση αυτή δόθηκε έμφαση στους τρόπους προστασίας των τοπικών οικοσυστημάτων.

Το πρόγραμμα της συνάντησης είχε ως εξής:

Ημέρα 1: Επίσκεψη στο συνεργαζόμενο νηπιαγωγείο Vale do Côvo .Ανοιχτό μάθημα: η σημασία του μεταξοσκώληκα και ο ρόλος του στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Επίσκεψη το μουσείο της φυσικής. Επίσκεψη στην Gra2003 μια εταιρεία φυσικής πέτρας (συζήτηση με εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας με θέμα "Ο ρόλος του σχολείου στην επιλεκτική συλλογή και εξοικονόμηση ενέργειας»

Ημέρα 2: Επίσκεψη στο συνεργαζόμενο νηπιαγωγείο Favões. Ανοιχτό μάθημα: Καταφύγια της φύσης στην Πορτογαλία. Εργαστήριο: παρουσίαση του υλικού που παρήγαγε κάθε συνεργαζόμενος οργανισμός «Φυσικά καταφύγια στη χώρα μου». Εργαστήριο «Σπίτια πουλιών ή χώροι τροφοδοσίας (για σπόρους)»

Ημέρα 3: Επίσκεψη στο συνεργαζόμενο νηπιαγωγείο Serrinha.Δραστηριότητες με τα παιδιά: Τα ιθαγενή δέντρα στο σχολείο μας. Ξενάγηση στο δάσος του σχολείου με τον πρώην δάσκαλο και συγγραφέα António Azevedo. Παιδική δραματοποίηση της πρωτότυπης ιστορίας: «Μια επίσκεψη στη μητρική ιστορία,» γραμμένο από τον António Azevedo. Πολιτιστική επίσκεψη σε τοπικά αξιοθέατα

Ημέρα 4: Επίσκεψη στην πόλη Marco de Canaveses (πολιτιστική επίσκεψη συνοδευόμενη από μια καινοτόμο διδακτική στρατηγική για αποτελεσματική διδασκαλία της γνώσης για τη βιοποικιλότητα). Επίσκεψη στο Μουσείο Carmen Miranda

Ημέρα 5: Επίσκεψη στο συνεργαζόμενο νηπιαγωγείο Cruzeiro. Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του σχολείου και της μονάδας ειδικών αναγκών - παρακολούθηση δραστηριοτήτων με παιδιά: «Τι και πόσα μαθαίνουμε από τη φύση». .Συζήτηση: προετοιμασία μελλοντικών πλάνων. Αξιολόγηση συνάντησης

p                                                p2

 

p1  p4

  p3

 

 

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, παρουσιάσαμε το τοπικό οικοσύστημα του Ελους της Αγυιάς. Δείτε την παρουσίαση ΕΔΩ

 

agia